Binlerce araç sahibinin son dönemlerde en sık yaptığı aramalar listesine giren araç değer kaybının ayrıntılarını sizler için kaleme aldık. Peki nedir bu araç değer kaybı?
Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere her gün sayısız kaza gerçekleşmektedir. Yaşanan bu kazalar sonucunda oluşan maddi hasarlar, yenilenip onarılsa dahi TRAMER adını verdiğimiz sisteme işlenerek kazaya uğrayan aracın bu süreçten sonra hasar görmüş araç olarak geçmesine sebep olmaktadır. İşte tam da bu noktada değer kaybı kelimesi hayatımıza giriyor ve aracımızın orijinal halinden değer kaybetmesi anlamını yüklüyor.
Araç değer kaybı, gerçekleşen bir kaza sonrasında hasar gören aracın durumunu nitelendiren bir tanımlamadır. Bu tanım nedeni ile hasar gören araç onarım gerçekleştikten sonra eski haline dönmüş olsa bile, ikinci el piyasasında bir değer düşüşüne neden olmaktadır. Kazaya karışan ve hasar gören araç, kusursuz bir onarım ile kazadan önceki haline dönmüş olsa dahi satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından mutlaka daha düşük olacaktır. Tam olarak bu düşüş araç değer kaybı ifadesini oluşturmaktadır. Herhangi bir kaza sonrası araçta bir parçada gerçekleşen boya işlemi, yeni bir kaza sonrası hasar gören aynı parçanın düzeltilmesi araçta değer kaybı oluşturmazken, parçanın değiştirilmesi ise tekrar değer kaybı oluşturur.
Avantajlı Fiyatlar ile Atlas Mutuel Kasko Sigortası Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın...
Araçlarda oluşan maddi kayıplar ise iki şekilde karşılanmaktadır.
- Zorunlu Trafik Sigortası
- Kasko Sigortası
İkisinin arasında bulunan farklara gelecek olursak:
- Trafik sigortası zorunlu iken, Kasko sigortası isteğe bağlıdır.
- Trafik sigortası herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek zararları güvence altına alırken, Kasko sigortası sigortalının kendi aracını güvence altına alır.
- Riskleri karşılama limitleri farklıdır. Trafik sigortası herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek zararları resmi makamlarca her yıl belirlenen limitler çerçevesinde karşılar iken, Kasko sigortası herhangi bir limit olmaksızın aracın piyasa rayiç değerine kadar karşılar.
- Trafik sigortası teminatları bedeni ve maddi teminatlarla sınırlı iken, kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararlar ile birlikte sigorta şirketinin belirlediği kapsam dahilinde alınabilecek pek çok farklı ek teminat seçenekleriyle daha geniş kapsamlıdır.